Nämä kulut voi myös laittaa yrityksen kirjanpitoon – 15 vinkkiä

Nämä kulut voi myös laittaa yrityksen kirjanpitoon – 15 vinkkiä

28. marraskuutan 2022, 07:41 in Kirjanpito
0 Kommentia

Monelle yrityksen vähennyskelpoiset kulut ovat silkkaa pässinlihaa ja vähennyskelpoisten kulujen perusperiaate on selkeä. Jos kulu liittyy yritystoiminnan tulon hankkimiseen tai säilyttämiseen, on se silloin vähennyskelpoinen kulu. Ja niinhän se menee.

Jotta yrityksesi ei maksaisi liikaa veroja, kannattaa liikevaihdosta vähentää kaikki mahdolliset verotuksessa vähennyskelpoiset kulut. Aika on rahaa ja molempia säästääksemme, jätimme seuraavasta listasta pois kaikki itsestään selvät vähennyskelpoiset yrityksen kulut. 

Vähemmän tunnetut yrityksen vähennyskelpoiset kulut

ATK-ohjelmistot – Tietokone-ohjelmat poistetaan yleensä tasapoistoin ohjelman käyttöiän mukaisesti. Jos ohjelmat ovat tulleet tietokoneen mukana, vähennetään ohjelmien kulut samassa pompsissa tietokoneen kanssa joko pienhankintana tai menojäännöspoistoina.

Asiantuntijapalvelut – Liiketoiminnassa käytetyt asiantuntijapalvelut ovat vähennyskelpoisia. Asiantuntijapalkkioita voidaan maksaa esim. tilintarkastajalle tai lakimiehelle.

Henkilökunnan lahjat – Henkilökunnalle annetut lahjat ovat täysin vähennyskelpoisia, kunhan lahjan arvo on maksimissaan 100€ / vuosi / hlö ja lahja on annettu koko henkilökunnalle samantyyppisenä.

Jäsenmaksut – Yrityksen toimintaan liittyvät järjestöjen jäsenmaksut ovat vähennyskelpoisia yrityksen kuluja. Huomioi, että yrittäjän työttömyyskassan jäsenmaksu ei ole yrityksen kulu, vaan se on vähennettävä yrittäjän henkilökohtaisessa verotuksessa. Myöskään hyväntekeväisyysmielessä maksetut yleishyödyllisten yhdistysten jäsenmaksut tai poliittisten puolueiden jäsenmaksut eivät kelpaa vähennyksiin.

Korkomenot – Jos yrittäjä tekee liiketoimintaan liittyviä hankintoja osamaksulla, luottokortilla tai lainalla, ovat näiden korko- ja rahoituskulut vähennyskelpoisia. Sen sijaan verojen laiminlyönnistä johtuvat viivekorot tai muut seuraamusmaksut eivät ole koskaan vähennyskelpoisia.

Lahjoitukset – Pienet (max 850€)  yrityksen liiketoimintaan liittyvät lahjoitukset yleishyödyllisiin tarkoituksiin ovat pääsääntöisesti vähennyskelpoisia. Esinelahjoitus tai vastikkeeton lahjoitus (esim. hyvätekeväisyyteen) ei liity suoranaisesti yrityksen liiketoimintaan saatika tulonhankintaan, eikä siksi ole yleensä vähennyskelpoinen. 

Liikearvo – Jos olet ostanut yrityksen, voidaan ostohintaan sisältynyt liikearvo vähentää verotuksessa tasapoistoin.

Luottotappiot – Jos asiakas ei ole maksanut laskuaan perintätoimista huolimatta, eikä maksua todennäköisesti tulla saamaan, voidaan myyntilaskun summa kirjata luottotappioksi ja vähentää verotuksessa.

Lupamaksut – Jos yritys tarvitsee toiminnassaan lupia, ovat lupamaksut aina vähennyskelpoisia. Yrityksen lupia ovat mm. musiikki-, liikenne- ja alkoholiluvat.

Oikeudenkäyntikulut – Liiketoimintaan liittyvät oikeudenkäyntikulut, poislukien rikoksiin liittyvät, ovat vähennyskelpoisia.

Sanomalehdet – Ammattilehdet ja -kirjat ovat aina vähennyskelpoisia, mutta myös sanomalehdet ovat vähennyskelpoisia, jos ne on tilattu yrityksen toimipaikkaan asiakkaiden tai työntekijöiden luettavaksi.

Perintäkulut – Jos yritys on maksanut laskun myöhässä ja postilaatikkoon pamahtaa muistutuslasku, on muikkarin ylimääräiset kulut vähennyskelpoisia.

Sponsorointi – Sponsorointimenot voidaan vähentää verotuksessa mainos- ja markkinointikulujen tavoin, mikäli sponsoroinnilla saadaan jonkinlaista vastinetta rahoille. Vastine voi olla vaikka mainospaikka peliasussa tai maininta ottelu lehdessä. Jos yrittäjä sponssaa lähipiiriin kuuluvan harrastustoimintaa ilman liiketaloudellista perustetta, voidaan sponsorointia katsoa peitellyksi osingoksi.

Tutkimusmenot – Tuotannon ja markkinoinnin kehittämiskulut ovat vähennyskelpoisia tutkimuksen tuloksesta huolimatta. Tutkimuskuluja ovat mm. tutkimuksesta johtuneet henkilöstöpalkat sekä tutkimusta varten hankitut aineet, tarvikkeet ja laitteet.

Vahingonkorvaukset – Jos yritys joutuu syystä tai toisesta maksamaan vahingonkorvauksia, ovat ne vähennyskelpoisia kuluja.

Kun tietää mahdollisimman laajasti, mitkä kaikki yrityksen kulut ovat vähennyskelpoisia, voi yrityksen verotuksessa saavuttaa merkittäviä taloudellisia hyötyjä. Jos olet epävarma kulujen vähennyskelpoisuudesta, käännythän aina asiantuntijan puoleen. Lue myös aikaisempi postauksemme yrityksen vähennyskelpoisista kuluista: Nämä kulut voit laittaa yrityksen kirjanpitoon – 16 vinkkiä.

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.


Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti