Lahjoittaisiko yrityksesi hyvään?

Lahjoittaisiko yrityksesi hyvään?

19. syyskuutan 2019, 15:48 in Verotus
0 Kommentia

Yrityskin voi tehdä hyväntekeväisyyttä ja lahjoittaa rahaa tai tuotteita järjestöille. Pienestä, alle 850 euron arvoisesta lahjoituksesta, voi saada myös verovähennyksen.

Hyväntekeväisyys ja paikallisten järjestöjen tukeminen antaa yritykselle mahdollisuuden kertoa omista arvoistaan ja luoda positiivisempaa yrityskuvaa. Yritysten yhteiskunnallinen näkyvyys ja vastuullisuus kiinnostavat kuluttajia koko ajan enemmän, joten sopivien kohteiden tukeminen voi myös tuoda yritykselle uusia asiakkaita. Ainakin se tuo hyvää mieltä yrittäjälle itselleen ja usein ison avun pienellä budjetilla elävälle järjestölle.

Pienemmällä paikkakunnalla kaikenlaisen toiminnan edistäminen tukee myös alueen yritysten toimintaa. Kun kylä pysyy aktiivisena, myös omalle yritykselle riittää asiakkaita. Moni yrittäjä on aktiivinen myös harrastustoiminnassa ja tukee esimerkiksi urheiluseuroja talkootyöllä tai antamalla alennuksia palveluista, mutta tiesitkö, että yritys voi myös saada verovähennyksiä lahjoitetusta rahasta tai tuotteista?

Kenelle voi lahjoittaa?

Kun lahjoitat yrityksenä rahaa järjestölle, lahjoituksen kohteen tulee olla yleishyödyllinen ja samalla paikallinen tai yrityksen toimialaa lähellä oleva tarkoitus. Siis esimerkiksi paikalliselle urheiluseuralle, mielenterveysjärjestölle tai työttömien yhdistykselle voi lahjoittaa rahaa toiminnan toteuttamiseen tai esineitä esimerkiksi arvontapalkinnoiksi. Poliittiseen tarkoitukseen tehdyt lahjoitukset eivät kuitenkaan ole vähennyskelpoisia.

Lahjoituksen tulee olla pieni, alle 850 euroa, jotta se voidaan vähentää suhdetoiminnan luonteisina menoina. 850 euron raja on lahjoituksensaajaa kohti, joten yritys voi lahjoittaa myös useammalle järjestölle.

Lahjoittamisen lisäksi järjestötoimintaa voi toki tukea myös ostamalla mainostilaa esimerkiksi urheilujoukkueen pelipaidasta tai yhdistyksen esitteestä. Tällöin kulut ovat vähennyskelpoisia mainos- ja markkinointikuluina eikä summan suuruudelle ole rajaa. Muista kuitenkin huolehtia, ettei maksettu summa ole kohtuuton yrittäjän saamaan näkyvyyteen verrattuna.

Yhteisöjen isommat lahjoitukset

Yhteisöt, eli esimerkiksi osakeyhtiöt ja osuuskunnat, voivat vähentää myös isompia lahjoituksia, jotka on tehty tiedettä, taidetta tai suomalaisen kulttuuriperinteen säilyttämistä edistävään tarkoitukseen. Tarkemmat tiedot näistä lahjoituskohteista löydät Verohallinnon verkkosivujen kautta. Lahjoitusten yläraja on kohteesta riippuen 50 000 euroa tai 250 000 euroa.

 

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.

Salla Virtanen

salla.virtanen@sypriini.fi

Salla on yksinyrittäjä ja markkinointiviestinnän asiantuntija Viestintäpalvelu Sypriinissä. Hän kirjoittaa SimplBooksin blogiin vieraskynäkirjoituksia muun muassa markkinointiin ja toiminimiyrittäjän kirjanpitoon liittyvistä asioista.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti