Verotus muuttuu 2023 sekä muita uudistuksia

Verotus muuttuu 2023 sekä muita uudistuksia

02. tammikuutan 2023, 10:16 in Verotus
0 Kommentia

Uusi vuosi, uudet kujeet ja uusi verotus. Niinkuin jokainen vuoden vaihde, niin myös tämäkin vuoden vaihde, tietää uusia tuulia verotuksen saralla. Muutoksia on luvassa niin henkilö- kuin yritysverotuksen osalla.

Kotimaan henkilökuljetukset vapautetaan väliaikaisesti arvonlisäverosta

Kotimaan henkilökuljetuspalvelut vapautetaan väliaikaisesti arvonlisäverosta ajalla 1.1. – 30.4.2023. Vapautus koskee kaikkia henkilökuljetuspalveluita, kuten taksi-, juna-, linja-auto-, laiva- ja lentokonekuljetuksia.

Vapautuksessa toteutetaan ns. nollaverokantaa. Eli ALV-rekisteröity palvelun myyjä saa vähentää hankinnoistaan arvonlisäverot normaalisti, mutta myynnistä tulevia arvonlisäveroja ei tarvitse suorittaa. Toisin sanoen tämä tarkoittaa, että taksikuskeille on luvassa alv-palautuksia koko alkuvuoden! 

Sähkön arvonlisävero pienenee

Sähkön arvonlisäverokanta alennetaan 24 prosentista 10 prosenttiin. Alennus koskee vain sähkönmyyntiä eikä esimerkiksi sähkönsiirtoa. Alennettu arvonlisävero on voimassa 1.12.2022 – 30.4.2023.

Korotetut poistot saavat jatkoa

Vuonna 2020 voimaan tullut ns. korotettu poisto saa jatkoa verovuoteen 2025 saakka. Korotetun poiston edellytyksenä on, että hyödyke on ostettu uutena ja se on otettu käyttöön aikaisintaan 1.1.2020. Korotettuja poistoja ei ole pakko tehdä, vaan yrittäjä voi itse päättää haluaako niitä hyödyntää vai ei.

Verovapaat matkakustannusten korvaukset nousevat

Vuonna 2023 matkakustannusten korvaukset ovat seuraavanlaiset:

Peitelty osinko kokonaisuudessaan veronalaista tuloa

Peiteltyä osinko on jatkossa kokonaisuudessaan veronalaista tuloa, kun tähän saakka se on ollut osittain veronalaista ansiotuloa ja yhteisölle veronalaista tuloa. Peiteltyä osinkoa muodostuu esim. silloin, jos osakeyhtiön varoilla maksellaan osakkaan yksityisiä menoja tai osakkaalle maksetaan markkinahintaa korkeampaa vuokraa.

Yritys voi ilmoittaa kotitalousvähennyksen asiakkaan puolesta

Uuden rajapinnan avulla kotitalous- tai remonttityötä tehnyt yritys voi ilmoittaa kotitalousvähennykseen oikeuttavat työkorvaukset asiakkaan puolesta Verohallinnolle. Kun yritys on antanut tiedon kotitalousvähennykseen oikeuttavasta työstä, siirtyy tieto vähennyksen saajalle OmaVeroon ja aikanaan myös esitäytetylle veroilmoitukselle asti. Rajapinta tulee käyttöön vuoden 2023 alusssa.

Uudistettu yhteenveto

Verohallinnon tarvittaessa asiakkailleen lähettämä verojen yhteenveto uudistuu. Huhujen mukaan yhteenveto muuttuu niin sisällöltään kuin ulkonäöltään ja muutoksien luvataan näkyvän jo tammikuun yhteenvedolla!

Lisää verotus muutoksia 2023 voit lukea Verohallinnon sivuilta täältä.

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.


Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti