Share this post

Verotus muuttuu vuonna 2024 (0)

Kuten usein vuodenvaihteessa käy, verotus muuttuu myös vuoden 2024 alusta. Olemme poimineet tähän tekstiin keskeisimpiä pienyrittäjää koskevia verotuksen muutoksia. Joitain muitakin on hallitus esittänyt, mutta niitä ei ole vielä vahvistettu eduskunnassa. Ajantasaisimman tiedon saat verottajan verkkosivuilta: https://vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/verotuksen_muutoksia/

Verotus muuttuu 2024

Ennakkoverojen maksaminen

OmaVeroon on tullut kaivattu uudistus: jatkossa voit jakaa ennakkoverojen maksuerät tasaisesti jokaiselle kuukaudelle. Aikaisemmin verottaja on määrittänyt maksuerät automaattisesti, eikä niihin ole voinut itse vaikuttaa. Jatkossakaan maksuväliä ei voi mielin määrin vaihdella, vaan voit joko maksaa verot verottajan ehdotuksen mukaisesti tai jakaa erät tasaisesti kuukausittain. Ennakkoveropäätökset vuodelle 2024 ovat pääosin saapuneet. Päätös kannattaa lukea ja muutosta hakea OmaVerossa tarvittaessa, niin saat heti vuoden alusta alkaen ennakkoverot kohdilleen. Lue lisää ennakkoverojen määräytymisestä.

Verovapaat matkakustannukset

Kuten tavallista, myös verovapaiden matkakustannusten korvausten enimmäismäärät muuttuvat vuodenvaihteessa. Vuoden 2024 alusta alkaen:
  • verovapaa kilometrikorvaus on 0,57 euroa
  • kokopäiväraha on 51 euroa ja
  • osapäiväraha on 24 euroa.
Kaikki mainitut siis nousevat, joten muista uudet luvut tehdessäsi matkalaskua vuoden ensimmäisistä matkoista. Huom: Jos teet tammikuussa matkalaskua joulukuussa tapahtuneesta matkasta, käytä vuoden 2023 summia. Matkan ajankohta siis määrää! Jos matkakulut ja niiden verotus mietityttävät, lisätietoa matkalaskuista löydät blogistamme.

Työmatkakulut

Kodin ja työpaikan välisten matkojen kuluvähennyksen omavastuu nousee 900 euroon vuonna 2024 (aiemmin 750 €). Tilapäisiä korotuksia ei ole enää myöskään vuodenvaihteen jälkeen voimassa. Lisäksi matkakuluvähennyksen enimmäismäärä laskee 7000 euroon (aiemmin 8400 €). Kodin ja työpaikan välisten matkakulujen vähennys tehdään henkilökohtaisella veroilmoituksella.

Luontoisedut

Työntekijöiden ja yrittäjien verotus kannattaa katsastaa myös luontoisetujen kannalta, sillä joitain muutoksia on niihinkin luvassa. Autoedun arvoja on tarkennettu, lyhyesti sanottuna muiden kuin sähköautojen osalta arvot joko nousevat tai pysyvät ennallaan, ja täyssähköautojen osalta autoedun arvo pienenee. Puhelinedun määritelmään on tarkennettu, että se kattaa myös puhelimen “tietoliikenneyhteydestä aiheutuneet kustannukset” eli käytännössä puhelinliittymään kuuluvan mobiilinetin. Ravintoetua saa edelleen käyttää myös ruoan kuljetukseen, eli esimerkiksi lounasseteleillä voi maksaa myös ruoan kuljetuksen osuutta. Ravintoedun yläraja nousee 13,50 euroon, eli jatkossa työnantajan kustantama lounas voi maksaa korkeintaan tuon verran ilman että verotusarvo nousee.

Verottajan korot nousevat

Muiden verojen kuin perintöveron viivästyskorko nousee 11 prosenttiin (aiemmin 7 %). Myös verokarhun perimä huojennettu viivästyskorko nousee 6 prosenttiin (aiemmin 2 %). Huojennettua viivästyskorkoa maksetaan esimerkiksi lisäennakkoveroista, jotka maksetaan verottajan määrittelemien päivämäärien jälkeen. Toisaalta myös verottajan maksama hyvityskorko nousee, eli esimerkiksi veronpalautukselle maksettava hyvityskorko on jatkossa 2 prosenttia (aiemmin 0,5 %).

Arvonlisäveron alarajahuojennus hyödynnettävissä viimeistä kertaa

Pienyrittäjiä laajalti koskettava alv-alarajahuojennus on hyödynnettävissä viimeistä kertaa vuonna 2024, ja se poistuu kokonaan käytöstä vuoden 2025 alusta alkaen. Arvonlisäverovelvollisuutta määrittäviin vähäisen toiminnan rajoihin tulee mahdollisesti myös muutoksia samalla kun alarajahuojennus poistuu, mutta ne ovat vasta kansallisessa valmistelussa valtiovarainministeriössä. Muutoksista tiedotetaan myöhemmin vuoden 2024 aikana. Arvonlisäverovelvollisuuden raja-arvo on vuonna 2024 sama kuin aiemmin, eli 15 000 €. Voit lukea lisää arvonlisäveron alarajahuojennuksesta täältä.

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.