Share this post

Joululahja työntekijälle – Vältä nämä 3 yleistä virhettä (0)

Verovapaa joululahja työntekijälle vaatii etukäteen kovaa suunnittelua, jotta mahdollisimman moni henkilökunnasta olisi tyytyväinen lahjaan sekä verovapaista lahjoista opiskelua, ettei työntekijöitä odota lahjan sijaan epämiellyttävä veroyllätys. Useimmiten ajatellaan, että paras vaihtoehto on antaa työntekijöille vapautta valita tai puhtaasti riihikuivaa rahaa, mutta todellisuudessa se ei kuitenkaan ole se paras vaihtoehto. Ainakaan, jos lahja halutaan antaa verovapaasti.

1. Lahjakortti ilahduttaa varmasti

Lahjakortin antaminen joululahjaksi kuulostaa hyvältä ja helpolta vaihtoehdolta. Jokainen voi itse vapaasti ostaa haluamansa tuotteen ja kaikki olisi tyytyväisiä. Eikö kuulostakin hyvältä? Kyllä, mutta lahjakortin kanssa saa kuitenkin olla tarkkana kuin porkkana.

Lahjakortti voi olla verovapaa joululahja työntekijälle, jos työnantaja on selvästi rajannut, mitä tuotteita lahjakortilla voi hankkia ja mistä. Eli esimerkiksi S-ryhmän tai Citymarketin lahjakortti antaa liian paljon valinnanvaraa, joten sen katsottaisiin olevan veronalaista palkkaa työntekijälle. Sen sijaan lahjakortti, jolla työntekijä voi valita tietyn esineen tai palvelun, on verovapaa sen saajalle.

Työnantajan täytyy siis rajata selvästi, mitä lahjakortilla voi ostaa ja mistä. Lahjakortti voi oikeuttaa ostamaan kirjan useiden kirjojen joukosta, tietyn ruokatuotteen useiden ruokatuotteiden joukosta tai jonkin työnantajan rajaamista keskenään erilaisista tuotteista. Edellytyksenä kuitenkin on, että lahjakortilla ei voi valita muita tuotteita kuin mitä työnantaja on osoittanut valkoimaksi, lahjakorttia ei voi muuttaa rahaksi ja lahjakortin pitää olla henkilökohtainen, eli nimetylle työntekijälle osoitettu.

2. Joulubonus tai -raha on aina palkkaa

Jos mielestäsi paras joululahja työntekijälle on joulubonus, niin ikävä kyllä, olet väärässä. Joulubonus on toki varmasti kaikille kiva ja mieluinen yllätys, mutta lahjana se on vähän kehno, koska aina kaikki rahana annettu korvaus tulee käsitellä palkkana. Muista toki työntekijöitä muhevalla bonuksella, mutta pistä silti pakettiin jotain verovapaata. Ihan vain kiittääksesi kuluneesta vuodesta!

3.  Joululahja kuittia vastaan

Hyvin houkuttelevaa olisi myös tarjota työntekijöille vaihtoehtoa, että käyvät itse shoppailemassa haluamansa lahjan ja toimittavat ostoksesta kuitin niin ostos korvataan heille takaisin. Helppoa ja jokainen olisi varmasti enemmän kuin tyytyväinen joululahjaansa, eikö niin? Ikävä kyllä ei. Kuittia vastaan korvatun lahjan katsotaan myös olevan palkkaa eikä näin ollen ole verovapaa joululahja työntekijälle.

Verovapaa joululahja työntekijälle voi siis olla melkeinpä mitä muuta tahansa kuin rahaa tai muutoin rahaan rinnastettavaa. Mikä tietysti on ihan järkeenkäypää, koska joululahjan tarkoitushan ei ole palkita hyvästä työstä, kun sitä vartenhan maksetaan jo palkkaa, vaan lahjan tarkoitus on ilahduttaa ja kiittää menneestä vuodesta. Jos haluat muistaa työntekijöitä lahjakortilla niin muista valita yksilöity lahjakortti, joka on henkilökohtainen ja jota ei voida muuttaa rahaksi. Näin se ei aiheuta työntekijälle epämukavia yllätyksiä!

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.


HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.