Share this post

Pankkitilin saldon kasvattaminen ilman myyntejä – käyttöpääoma (0)

Yritykset joutuvat usein miettimään mihin pankkitilillä olevia rahoja käytetään. Tässä postauksessa on kirjoitettu keinoista kasvattaa pankkitilin saldoa vaikuttamalla käyttöpääomaan.

Käyttöpääoma (artikkeli kulujen laskemisesta yrityksen perustamisen vaiheessa) kertoo kuinka paljon yrityksen toiminta ‘’sitoo’’ rahaa. Sidottu tarkoittaa, että raha ei ole yrityksen pankkitilillä vaan on kiinni yritystoiminnassa. Käyttöpääoman laskentakaava on: myyntisaatavat + ennakkomaksut + vaihto omaisuus (varasto) – ostovelat – ennakkosuoritukset. Myyntisaamiset (maksamattomat myyntilaskut) ja varasto kasvattavat käyttöpääomaa ja ostovelat vähentävät käyttöpääomaa. Käyttöpääomaa kasvattaa myös ennakkomaksut ja pienentää ennakkosuoritukset. Mitä pienempi on yrityksen käyttöpääoma sitä parempi. Pienentämällä käyttöpääomaa kasvaa yrityksen pankkitilillä olevan rahan määrä.

Myyntisaamiset rahan lisäämisen keinona

Yrityksen intresseissä on myyntisaamisten (maksamattomat myyntilaskut) pienentäminen. Mitä vähemmän yrityksen rahaa on asiakkaiden taskussa sitä enemmän jää varoja laskujen maksamiseen ja yrityksen kasvattamiseen.

Tapoja pienentää myyntisaatavia:

  • lyhemmät maksuajat asiakkaille.
  • factoring rahoitus. Factoringissa rahoittaja ‘’ostaa’’ yrityksen myyntisaamiset. Näin yritys saa rahan avoimina olevista myyntilaskuista tilille samantien. Factoring rahoitukseen ei tarvitse olla vakuutta, mutta on huomioitava, että rahoittajalle on maksettava palkkioita.
  • parantamalla perintätoimia. Huolehtimalla, että muistutukset ja tarvittaessa perintäkirjeet lähetetään ajoissa.

 

Varasto pankkitilin saldon kasvattamisen keinona

Firmalla kannattaa huolehtia, että sillä olisi mahdollisimman pieni varasto. Liian iso varasto tarkoittaa, että varastossa oleva raha voisi olla yrityksen pankkitilillä. Isompi varasto aiheuttaa myös isompia kustannuksia, kuten esimerkiksi vuokra ja sähkö.

Varaston pienentämisen keinoja:

  • pienemmät tilaukset ja useammin. Isompien erien tilaaminen voi olla halvempi, mutta lopputulos voi olla kalliimpi, jos varastointikustannukset ja käyttöpääoman vajeen kattamisen kustannukset otetaan huomioon.
  • ohjelmiston käyttö. Sen lisäksi, että ohjelmisto säästää usein henkilöstökustannuksia, sieltä näkee napin painalluksella paljon on varastosaldo ja kuinka paljon on tilattava lisää.
  • inventaario käsin. Myös silloin jos yritys käyttää varastonhallinnan ohjelmistoa on tärkeä lukea tuotteet käsin. Varmistamalla ohjelmassa olevat saldot yritys voi tilata oikeita määriä.

 

Ostovelat rahan lisäämisen keinona

Ostovelat (maksamattomat ostolaskut) on korottomat velat yritykselle. Sillä ‘’lainarahalla’’ voi kasvattaa yritystä.

Ostovelkojen kasvattamisen tapoja:

  • laskujen maksaminen vasta eräpäivänä, eikä ennen sitä.
  • neuvottelu palveluntarjoajien ja tavarantoimittajien kanssa pidemmistä maksuajoista.

 

Ennakkomaksut ja ennakkosuoritukset rahavarojen muuttajana

Silloin, jos yritys pystyy laskuttamaan töistä ennakkoon, syntyy ennakkosuorituksia ja se kasvattaa yrityksen rahavaroja. Päinvastainen tilanne on, jossa yrityksellä on maksettava ennakkomaksuja tavaroista tai palveluista.

 

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Alkupääoman tarve yritykselle – käyttöpääoma- ja investointilaskelma

 

——-

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin ja vastaamme mielellämme.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.