Share this post

Näin tilintarkastajan valinta tapahtuu (0)

Lähtökohtaisesti jokaisen yhteisön on valittava tilintarkastaja tekemään tilintarkastus. Tilintarkastajan valinta on toisille helppo päätös ja toiset taas eivät tunnu löytävän sopivaa tilintarkastajaa mistään. Tilintarkastaja ehdokas voi löytyä puskaradion kehujen perusteella tai vaikka tilitoimiston vinkkien perusteella.

Kuka voi olla yrityksen tilintarkastaja?

Tilintarkastajaksi voidaan valita vain hyväksytty tilintarkastaja, joka tilintarkastuslaissa tarkoittaa hyväksyttyä HT- tai KHT-tilintarkastajaa tai tilintarkastusyhteisöä. 

Suomessa toimivia tilintarkastajia ja tilintarkastusyhteisöjä voi etsiä PRH:n tilintarkastajahausta.

Yksi vai useampi?

Jos yritykselle valitaan yksittäinen henkilö tilintarkastajaksi, täytyy tälle valita myös varatilintarkastaja. Varatilintarkastaja hoitaa tilintarkastuksen siinä tapauksessa, jos valittu tilintarkastaja on jostain syystä estynyt sitä tekemään.

Jos tilintarkastajaksi valitaan yhteisö, nimeää yhteisö yrityksellesi päävastuullisen tilintarkastajan, joka vastaa yrityksesi tilintarkastuksesta sekä allekirjoittaa tilintarkastus kertomuksen. Tilintarkastusyhteisö hoitaa myös tarvittaessa varatilintarkastajan, joten varatilintarkastajaa ei tarvitse erikseen valita.

Joskus yrityksen yhtiöjärjestyksessä tai osakassopimuksessa on saatettu määrätä useamman kuin yhden tilintarkastajan valitsemisesta, joten se on tärkeä tsekata ennen tilintarkastajan valintaa.

Kuka valitsee tilintarkastajan?

Tilintarkastajan valitsevat yleensä yhtiössä omistajat, yhdistyksessä jäsenet ja säätiössä hallitus. Valintaa tehdessä lainsäädännön poikkeuksiin kuitenkin kannattaa tutustua.

Kuka valitsee tilintarkastajan?

Osakeyhtiö – Osakkeenomistajat enemmistöpäätöksellä

Osuuskunta – Jäsenet enemmistöpäätöksellä

Avoin yhtiö – Yhtiömiehet yksimielisesti

Kommandiittiyhtiö – Vastuunalaiset yhtiömiehet yksimielisesti

Yhdistys – Jäsenet enemmistöpäätöksellä

Tilintarkastajan valinta

Ennen kuin tilintarkastaja voidaan valita, täytyy tilintarkastajan arvioida riippumattomuuttaan yritystä kohtaan sekä olla muutoinkin halukas ryhtymään yrityksen tilintarkastajaksi . Myöskin varatilintarkastajalta täytyy varmistaa, että hänellä ei ole esteitä toimia yrityksen varatilintarkastaja ja hänenkin suostumus työhön olisi hyvä saada. Kun suostumukset on saatu, kannattaa ehdokkailta pyytää hinta-arviota tilintarkastuksesta.

Kuinka valinta lyödään lukkoon?

Lyhyesti tyypillinen osakeyhtiön tilintarkastajan valinta tapahtuu seuraavasti;

  1. Hallitus kutsuu yhtiökokouksen koolle. Kutsusta täytyy käydä ilmi, että tilintarkastajan valinta kuuluu kokouksen asialistalle, jotta valinta voidaan tehdä kokouksessa. Yleensä hallitus myös tekee esityksen tilintarkastajaksi valittavasta henkilöstä.
  2. Yhtiökokous pidetään ja kokouksessa valitaan tilintarkastaja. Kokouksesta täytyy muistaa laatia pöytäkirja, johon päätös ja äänestyksen lopputulos kirjataan.
  3. Kun yhtiö on valinnut uuden tilintarkastajan, täytyy asiasta tehdä muutosilmoitus kaupparekisteriin. Ilmoitukseen täytyy muistaa liittää kopio yhtiökokouksen pöytäkirjasta!

Jos kaikki osakkeenomistajat ovat yksimielisiä tilintarkastajasta, voidaan tilintarkastaja valita myös ilman yhtiökokousta. Ilman kokousta tehty valinta on huomattavasti nopeampi vaihtoehto.

Tilintarkastaja on oikein oiva neuvonantaja yrityksellesi kirjanpitäjän lisäksi. Hän voi neuvoa yrittäjää vaativissa kirjanpitoon tai verotukseen liittyvissä asioissa ja usein on yrittäjän paras neuvonantaja erilaisissa yritysjärjestely asioissa. Valitse siis tilintarkastajasi huolella!

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.