Share this post

Tutkimus – yrittäjien kirjanpito-osaaminen ja kiinnostus taloushallinnosta (2)

Kysyimme yrittäjiltä, mitä he tietävät tai haluaisivat tietää kirjanpidosta. Tutkimuksessa pyysimme yrittäjiä arvioimaan omaa osaamista erilaisissa kirjanpidon aihealueissa ja kysyimme, mistä aihealueista he haluaisivat tietää enemmän. Tutkimukseen osallistui 58 yrittäjää. Vastaajista 70% käyttää tilitoimistoa ja 30% tekee kirjanpidon itse.

 

Millainen on yrittäjien kirjanpito-osaaminen?

Yrittäjät arvioivat omaa osaamista parhaaksi myyntilaskun tekemisessä kirjanpito-ohjelmassa ja arvonlisäverokantojen tuntemisessa. Kolmanneksi vahvin osaamisalue on tuloslaskelman lukeminen. Yrittäjät osaavat kohtalaisen hyvin myös lukea tasetta, antaa kausiveroilmoituksen ja tehdä yhdenkertaista kirjanpitoa.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että yrittäjät, jotka tekevät kirjanpidon itse arvioivat omaa talousosaamista korkeammaksi kuin yrittäjät, jotka käyttävät tilitoimistoa kirjanpidon tekemiseksi. Esimerkiksi tasetta osaa lukea hyvin 55% kirjanpidon itse tekevistä yrittäjistä, kun taas tilitoimistoa käyttävistä yrittäjistä vain 27% osaa lukea tasetta hyvin.

 

Millaiset taloushallinnon aihealueet yrittäjää kiinnostavat?

Yrittäjiä kiinnostaa eniten tietää lisää taseen lukemisesta. Seuraavaksi kiinnostavimmat aihealueet ovat EU:n ostot ja myynnit, tuloslaskelman lukeminen ja palkan laskeminen yrittäjälle.

Kysymyksessä yrittäjillä oli mahdollisuus valita vastaukset jo annettujen vaihtoehtojen joukosta, jotka näkyvät taulukosta. Heillä oli myös vaihtoehto kertoa vapaamuotoisesti, mistä aihealueista he ovat kiinnostuneet. Vapaasti lisättävistä aihealueista kaikkein kiinnostavin oli verosuunnittelu.

Teen yrittäjiä eniten kiinnostavista aiheista YouTube videot ja lisään linkit myös tähän postaukseen.

Tase – mikä se on ja miksi se on tärkeä (video)?

Tuloslaskelma, myyntikate, katetuotto – mitkä ne ovat ja miten luetaan tuloslaskelmaa (video)?

Mitä mieltä olet tutkimuksesta? Onko sinulla jotain taloushallinnon aihealueita, joista haluaisit tietää lisää?

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Comments (2)

 • Hanna Mustonen Reply

  Voiko SimplBooks ohjelmalla tehdä yhdenveroista kirjanpitoa?

  12/12/2018 at 21:03
  • Silver Sirel Reply

   Hei Hanna!

   Yhdenkertaisen kirjanpidon tekeminen ei SimplBooksissa valitettavasti onnistu.

   17/12/2018 at 14:11

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.