Share this post

Valtava helpotus pienyrittäjille – maksuperusteinen arvonlisävero (0)

Vuoden 2017 alussa tuli Suomen verotukseen iso muutos, joka helpottaa pienyrittäjien elämää. Pienet yritykset voivat tiettyjen edellytyksiin ilmoittaa arvonlisäveron (alvin) verottajalle maksuperusteisesti. Ennen arvonlisävero (alv) oli ilmoitettava verottajalle pääsääntöisesti aina suoriteperusteisesti.

 

Mikä on maksuperusteinen arvonlisävero?

Maksuperusteinen arvonlisävero (maksuperusteinen alv) tarkoittaa, että yritys ilmoittaa arvonlisäveron silloin kun lasku maksetaan. Suoriteperusteinen arvonlisävero teroittaa taas, että arvonlisävero on ilmoitettava verottajalle silloin kun tavara tai palvelu luovutetaan. Seuraavaksi on esimerkki suorite- ja maksuperusteisesta arvonlisäverosta.

Siitä miten arvonlisävero ilmoitetaan valtiolle voit lukea artikkelista Miten arvonlisävero ja työnantajasuoritukset ilmoitetaan verottajalle?

Suoriteperusteisen  alvin esimerkki

Konsultti toimittaa tekemänsä projektin asiakkaalle 31.1.2017 ja laskuttaa projektin samalla päivällä. Laskun maksuaika on 1 kk. Projektin myyntihinta on 12 400 euroa (Alv 24%). Yritys tekee laskun maksuajalla 1 kuukausi. Asiakas maksaa laskun kuukausi ja viikko myöhässä, eli 7.4.2017. Konsulttiyrityksellä on ilmoitettava ja maksettava tämän laskun arvonlisävero, 2400€ valtiolle viimeistään 12.3.2017. Se on kolme viikkoa ennen kuin yritys on saanut rahaa toimittajalta.

Sama esimerkki maksuperusteisen arvonlisäveron tapauksessa.

Maksuperusteisen arvonlisäveron menettelyssä arvonlisävero ilmoitetaan valtiolle maksupäivän perusteella. Konsultti yrityksellä on ilmoitettava ja maksettava tämän laskun arvonlisävero viimeistään 12.6.2017. Se on yhdeksän viikkoa sen jälkeen kun lasku on maksettu.

 

Milloin yritys voi soveltaa maksuperusteisen alvin menettelyä?

Yritys voi käyttää maksuperusteisen arvonlisäveron menettelyä silloin jos vuoden liikevaihto jää alle 500 000 euroa.  Jos liikevaihto ylittyy yritykselle yllättävästä syystä, maksuperustetta voi käyttää tilikauden loppuun asti.

On huomioitava, että menettelyä saa käyttää ainoastaan Suomessa tapahtuviin ostoihin ja myynteihin. Yhteisöostot ja -myynnit on tilitettävä valtiolle aina suoriteperusteisesti.

 

Milloin on parempi käyttää maksuperusteisen arvonlisäveron menettelyä?

Silloin kun yrityksen myynnit on isommat kuin ostot kannattaa käyttää maksuperusteisen arvonlisäveron menettelyä, eli normaalitilanteessa melkein aina.

Tilanteessa jossa ostot on isoimmat, suoriteperusteisuus on parempi vaihtoehto. Ostot voi olla myynneistä isommat esimerkiksi silloin kun yritys tekee investointeja. Jos investointien maksuaikaa on pitkä, voi olla parempi käyttää suoriteperusteisuutta. Silloin yritys saa arvonlisäveron valtiolta takaisin jo ennen kuin lasku maksetaan.

 

Mitä muuta on huomioitava maksuperusteisen arvonlisäveron menettelyssä?

Maksuperusteisuuden yritys voi ottaa käyttöön milloin tahansa, eikä vain tilikauden alusta.

Myyntien ja ostojen verot on käsiteltävä saman perusteen mukaisesti.

Myynnien osalta saa käyttää maksuperusteisuutta, jos maksut saapuvat 12 kuukauden kuluessa toimituksesta.

 

 

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Arvonlisäverovollinen – kenelle, miksi ja milloin?

Maksettavan arvonlisäveron laskeminen

 

———

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin ja vastaamme mielellämme.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.