Share this post

Nämä kulut voit laittaa yrityksen kirjanpitoon – 16 vinkkiä (0)

Pääsääntö on, että yritystoiminnan kulut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Olemme tehneet tänne listan kuluista, joita aloitteleva yrittäjä ei välttämättä ajattelisi yrityksen kuluina. Listassa olevien kulujen osalta on poikkeuksia ja erityisohjeita, siksi suosittelemme keskustelemaan lopullisesta vähennysoikeudesta kirjanpitäjäsi kanssa.

Millaiset kulut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia?

Atk-ohjelmistot – esimerkiksi Microsoft World, toiminnanohjausjärjestelmä, laskutusohjelma tai muu ohjelmisto on vähennyskelpoinen kulu.

Lehdet ja kirjat – ammattilehdet ja -kirjat ovat vähennyskelpoisia menoja. Myös asiakastiloihin tilatut sanomalehdet ovat yrityksen kuluja.

Riskivakuutukset – vähennyskelpoisia menoja, jos vakuutukset ovat työtehtävän kannalta olennaisia. Esimerkiksi matkavakuutus voi olla yrityksen kuluna, jos työtehtäviin liittyy paljon matkustamista.

Edustuskulut, kuten esimerkiksi asiakastapaamiset ovat 50% vähennyskelpoisia menoja. On myös huomioitava, että edustusmenoista ei saa vähentää arvonlisäveroa. Kulut lisätään normaalisti kirjanpitoon omalle tilille, 50% vähennysoikeus otetaan huomioon vasta silloin kun tehdään vuosittaista veroilmoitusta.

Yrittäjän eläkevakuutus on yrityksen kulu.

Henkilökunnan lahjat – enintään 100€ arvoiset tavaralahjat ovat vähennyskelpoisia menoja, jos ne ovat koko henkilökunnalle samantyyppisiä. Esimerkiksi tilanteessa, jossa yritys tekee joululahjoja, se ei voi antaa lahjoja vain tietyille henkilöille, vaan joululahjat on järjestettävä koko henkilökunnalle. Rahaan verrattavat lahjat, kuten esimerkiksi lahjakortit verottaja katsoo palkaksi.

Harrastus ja kulttuuritoiminta ovat vähennyskelpoista menoa, kuitenkin enintään 400€ vuodessa työntekijää kohti. Työnantaja voi maksaa työntekijän harrastuksen, tai tarjota esimerkiksi liikuntaseteleitä.

Koulutukset ovat pääsääntöisesti vähennyskelpoisia menoja. Poikkeuksena ovat tutkintoon johtavat koulutukset, niiden kustannuksia ei voi lisätä yritystoiminnan kuluiksi.

Työhuone – kulut työhuoneen käytöstä ovat vähennyskelpoisia. Vähennyksen suuruus ja toteutustapa riippuu yritysmuodosta sekä tilanteesta. Suosittelemme olemaan yhteydessä kirjanpitäjään työhuoneen vähennyksestä.

Mainoslahjat ovat vähennyskelpoisia, jos lahjan arvo ei ylittä 25 euroa. Mainoslahjat ovat esimerkiksi liikekumppaneille tehtävät joululahjat. On otettava huomioon myös, että verottaja katsoo alkoholilahjat yleensä edustuskuluiksi.

Matkamenot kuten esimerkiksi ruokailut matkalla, majoitus, kuljetus ja päivärahat ovat verotuksessa vähennyskelpoisia kuluja, jos kyse on työmatkasta.

Perustamismeno on täysin vähennyskelpoinen meno.

Neuvottelumenot – yrityksen sisäisistä palavereista ovat yrityksen kuluja. Neuvottelukuluja voi syntyä esimerkiksi tarjoilusta hallitukselle, tilintarkastajalle, henkilökunnalle tai kirajanpitäjälle.

Toimistotarvikkeet – kuten paperit, kynät ym., ovat vähennyskelpoisia menoja.

Ajoneuvo on verotuksessa vähennyskelpoinen, jos sitä käytetään ainoastaan yritystoimintaan. On huomioitava, että kodin ja työpaikan välinen matka on yksityisajo, eikä työmatka. Ajoneuvon vähennyskelpoisuus vaihtele yritysmuodon mukaan ja arvonlisäveron vähennystä ei kannata välttämättä tehdä ajoneuvon muista kuluista, jos auto on ostettu yksityishenkilöltä. Siksi suosittelemme olemaan yhteydessä kirjanpitäjään ennen ajoneuvokulujen lisäämistä yritykseen kirjanpitoon.

Myyntisaamiset – silloin kun asiakas ei maksa laskuja perintätoimien jälkeen, myyntisaamisen saa kirjata yritystoiminnan kuluksi.

Millaiset kulut eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia?

Sakot, kuten esimerkiksi pysäköintisakot, eivät ole vähennyskelpoisia

Verojen viivästysseuraamukset ja korot – näitä ovat esimerkiksi verojen korotukset ja verotilikorot, molemmat ovat vähennyskelvottomia verotuksessa.

Velkojen anteeksianto – saa kirjata kuluksi vasta silloin kun konkurssipesän todistuksella on vahvistettu, että velat jäävät saamatta.

Tulovero ei ole yrityksen vähennyskelpoinen kulu.

——-

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin, niin vastaamme mielellämme.

——-

Lisää samankaltaisia postauksia:
Nämä kulut voi myös laittaa yrityksen kirjanpitoon – 15 vinkkiä!

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.