Share this post

Yrittäjä, nämä työvaatteet voit laittaa vähennyksiin! (0)

Työvaatteet ja niiden vähennysoikeus ei ole aina ihan niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Monesti luullaan, että jos työvaatteita pidetään työmaalla, on ne silloin vähennyksiin kelpaavia. Mutta se ei ihan täysin pidä kuitenkaan paikkaansa. Jos vaatetta voi käyttää muuallakin kuin työmaalla, se ei ole vähennyskelpoinen.

Työvaatteiden täytyy pysyä töissä

Jos haluat saada työvaatteet vähennyksiin, täytyy vaatteiden olla sellaisia, joita käytetään vain ja ainoastaan töissä. Sillä ei ole väliä käyttäisitkö vaatteita vapaa-ajalla, vaan ainoastaan sillä voiko niitä käyttää muuallakin kuin työpaikalla.

Sirpa Siivoja osti itselleen työvaatteiksi farkut ja t-paidan. Sirpa ei pidä kyseisiä vaatteita vapaa-ajalla, koska siviilissä hän pukeutuu vain ja ainoastaan hameisiin ja jakkuihin. Työvaatteet siis ovat ja pysyvät visusti työpaikan naulakossa eikä niitä pidetä vapaa-ajalla. 

Vaikka työvaatteeksi ostettuja farkkuja ja teepparia ei nähdä Sirpan päällä muualla kuin töissä, ei ne silti ole vähennyskelpoisia. Farkut ja t-paidat ovat tavallisia vaatteita ja niitä voidaan käyttää myös työpaikan ulkopuolella.

Nämä työvaatteet voit vähentää!

Kirjanpidossa työvaatteiksi voitaisiin kirjata esim.

  • Rakennustyöntekijän haalarit, hanskat, kypärät ja vastaavat
  • Keittiöhenkilökunnan työasut
  • Tarjoilijan essu
  • Vartijan työhaalari
  • Parturin essu
  • Leipurin suoja-asu
  • Metsurin työturvallisuuteen liittyvät asut
  • Poliisin, papin, sotilaan virka-asut
  • Hoitajien työasut
  • Taiteilijoiden esiintymisasut

Mutta pankkivirkailijan, taksinkuljettajan tai konsultin siistimmät vaatteet eivät ole vähennyskelpoisia. Kuten ei myöskään eräoppaan vaelluskengät, personal trainerin urheiluasusteet tai toimitusjohtajan tumma puku. 

Jalkineet ja suojaimet

Kaikki välttämättömät suojaimet, kuten hengityssuojaimet, hitsausmaskit, suojalasit jne., ovat aina vähennyskelpoisia. Jalkineista taas turvakengät ovat vähennyskelpoisia, jos ne ovat työn luonteesta ja työturvallisuudesta johtuen välttämättömät. Myös erilaiset ergonomiset jalkineet ovat joissain tapauksissa vähennyskelpoisia. Mutta kenkien kanssakin on syytä muistaa, että niillä ei sitten lompsotella kotia, vaan ne täytyy muistaa jättää työpaikalle työpäivän päättyessä!

Yrityksen logo ei takaa vähennysoikeutta

Yleisesti luullaan, että yrityksen logon painattaminen vaatekappaleeseen takaa vähennysoikeuden, mutta sekään ei pidä paikkaansa. Vaatteissa olevat logot eivät vaikuta vähennyskelpoisuuteen, eivätkä ne ole peruste käsitellä vaatehankintaa markkinointikuluna, jos vaate on muuten tavallinen. Sen sijaan esim. messuille tilattu erikoinen messuasu voi jossain tilanteissa olla vähennyskelpoinen, jos siitä löytyy yrityksen logo.

Koska laissa ei ole määritelty minkäänlaista listaa, johon olisi merkitty vähennyskelpoiset ja vähennyskelvottomat työvaatteet eikä vaatteiden ostopaikka ratkaise vähennyskelpoisuutta, on jokaista vaatekappaletta katsottava tapauskohtaisesti. Jos et ole varma, onko hankkimasi työvaatteet vähennyskelpoisia, kysäise asiaa verottajalta niin saat varmasti oikean vastauksen!

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.


HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.