Osakeyhtiön tilinpäätös vaihe vaiheelta

Osakeyhtiön tilinpäätös vaihe vaiheelta

16. helmikuutan 2023, 09:00 in Kirjanpito
0 Kommentia

Osakeyhtiön tilinpäätösurakka ei lopu siihen, kun tilinpäätös on saatu kasaan. Tilinpäätöksen kokoamisen jälkeen täytyy tilinpäätös allekirjoittaa, vahvistaa ja rekisteröidä sekä joissain tapauksissa tarkastaa. Osakeyhtiön tilinpäätös on laadittava neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, joten on hyvä selvittää mitä missäkin järjestyksessä täytyy tehdä ennen todellista h-hetkeä. 

Tilinpäätöksen allekirjoittaminen

Kun osakeyhtiön tilinpäätös on läjässä ja nipussa, on aika pitää hallituksen kokous. Kokouksessa tilinpäätös allekirjoitetaan sekä kokouksen yhteydessä hallitus päättää myös yhtiökokoukselle tehtävästä ehdotuksesta tilikauden tuloksen käsittelyn suhteen (ns. voitonjakoehdotus). Kyse on siis ehdotuksesta, mitä tulokselle tehdään. Hallitus voi esittää esim. kuinka paljon osinkoja voidaan jakaa tai säästetäänkö osa voitosta myöhempiä investointeja varten. Kun ehdotus on päätetty, kirjataan se tilinpäätökseen.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kaikki hallituksessa istuvat jäsenet sekä toimitusjohtaja, mikäli sellainen on valittu. Allekirjoituksellaan allekirjoittajat hyväksyvät tilinpäätöksen ja ottavat vastuun sekä tilinpäätöksestä että kirjanpitoaineiston asianmukaisesta säilyttämisestä. Vaatimus tilinpäätöksen säilyttämisestä kuittaantuu sillä, kun kirjanpitovelvollinen toimittaa tilinpäätöksen rekisteröitäväksi viranomaiselle.

Kun kaikki hallituksessa istuvat jäsenet sekä toimitusjohtaja (mikäli sellainen on valittu) ovat hyväksyneet ja allekirjoittaneet tilinpäätöksen, on tilinpäätös laadittu. Nyt se voidaan toimittaa tilintarkastajalle tarkastettavaksi. Jos tilintarkastusta ei tehdä, voidaan hypätä suoraan yhtiökokoukseen.

Tilintarkastus

Jotta tilintarkastus voidaan tehdä, täytyy tilintarkastajalle toimittaa allekirjoitettu tilinpäätösaineisto, kaikki tilikauden kokouspöytäkirjat sekä tietysti kirjanpitoaineisto koko tilikaudelta. 

Tilintarkastuksen päätehtävä on varmistaa, että tilinpäätös, kirjanpito ja mahdollinen toimintakertomus pitävät paikkaansa eikä joukkoon ole eksynyt virheitä. Tarkastuksella pidetään myöskin huolta, että yrityksen hallitus noudattaa lakia.

Jos tilintarkastaja ei havaitse olennaisia virheitä tai puutteita, tekee tilintarkastaja tilinpäätökseen tilinpäätösmerkinnän ja toimittaa tilintarkastuskertomuksen hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen yhtiökokousta. Jos tilinpäätöksessä on virheitä tai puutteita, on yrityksellä mahdollisuus korjata tilinpäätöstä. 

Tilinpäätöksen vahvistaminen

Kun tilintarkastajalta on saatu tarkastuskertomus, täytyy tilinpäätös vielä vahvistaa, eli on aika kutsua yhtiökokous koolle. Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen mukaiset asiat, päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta (eli hyväksytään laaditut tilinpäätösasiakirjat) ja päätetään voiton käyttämisestä. Tämän lisäksi kokouksessa käsitellään myös vastuuvapauden myöntämisestä hallituksen jäsenille sekä toimitusjohtajalle.

Yhtiökokous on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

Osakeyhtiön veroilmoitus

Osakeyhtiön täytyy jättää tuloveroilmoitus viimeistään neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Sen voi lähettää jo ennen tilintarkastusta ja kokouksia, mutta jos kokoukset ja tilintarkastukset saa mahdutettua neljän kuukauden sisään, kannattaa veroilmoitus antaa niiden jälkeen. Kun veroilmoituksen jättää vasta tilintarkastuksen ja kokouksien jälkeen, saa kaikki tiedot ilmoitettua yhdellä kertaa.

Veroilmoituksen kaveriksi täytyy liittää 

  • Tilinpäätös liitetietoineen (ei tase-erittelyjä)
  • Yhtiökokouksen pöytäkirja (tai ote yhtiökokouksen pöytäkirjasta, jossa tilinpäätös vahvistetaan sekä yhtiön voittoa koskeva päätös)
  • Tilintarkastuskertomus (jos tilintarkastaja on valittu). 

Yhtiökokouksen pöytäkirjat voi toimittaa myös takautuvasti, jos niitä ei ole saatavilla veroilmoituksen jättämisen hetkellä.

Tilinpäätöksen rekisteröinti

Viimeinen etappi tilinpäätös-matkalla on sen rekisteröiminen PRH:lle, mikä on aina pakollista osakeyhtiöille.  Rekisteröinnin voi tehdä joko veroilmoituksen yhteydessä, jolloin verohallinto välittää tilinpäätöstiedot PRH:lle tai tiedot voi lähettää itse PRH:lle. Tilinpäätöstiedot ovat julkisia ja kaikkien luettavissa Virre-tietopalvelussa, joten rekisteriin lähetettävät tase ja tuloslaskelma kannattaa laatia lyhyessä muodossa.

Tilinpäätös on rekisteröitävä kuuden kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä. Jos ilmoituksen tekee myöhässä, perii PRH maksun myöhästymisestä.

Osakeyhtiön tilinpäätös toistuu samanlaisena vuodesta toiseen, joten jos selvisit ensimmäisestä tilinpäätöksestä ovat tulevat vain pelkkää kertaamista! 

Lue lisää aiheesta

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.


Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti