Tilinpäätös – Tase vastaavaa listaa yrityksen omaisuuden

Tilinpäätös – Tase vastaavaa listaa yrityksen omaisuuden

07. helmikuutan 2023, 09:00 in Kirjanpito
0 Kommentia

Tase on tilinpäätösdokumentti, joka kertoo yrityksen taloudellisen tilan tilinpäätöksen laatimishetkellä. Tase koostuu kahdesta puolesta; toinen puoli listaa yrityksen varat ja toinen puoli taas kertoo, millä varallisuus on rahoitettu. Tase vastaavaa puolella on listattu kuinka paljon yrityksellä on omaisuutta käytössään ja missä muodossa se on.

Tee poistot

Jos yrityksellä on käyttöomaisuutta taseessa, täytyy siitä tehdä suunnitelman mukaiset poistot. Poistoprosentit vaihtelevat eri hyödykkeiden välillä, mutta yleensä verottajan määrittelemä suurin sallittu poisto on:

  • Koneiden ja kaluston osalta tehdään 25% suuruinen menojäännöspoisto
  • Uuden koneen tai laitteen hankintamenosta voi myös tehdä korotetun 50% poiston verovuosina 2020-2023. 
  • Rakennusten poistoprosentti on joko 4% (asuin- ja toimistorakennus), 7% (myymälä-, varasto-, tehdas- ja työpajarakennus) tai 20% (polttoainesäiliöt, metalliset varastorakennelmat ja puusta tehdyt kevyet rakennelmat).

Tiesitkö, että SimplBooks kirjanpito-ohjelmassa voit käyttää automaattista käyttöomaisuuslaskentaa, jolloin ohjelma laskee poistot puolestasi kuukausittain.

Muista varaston muutos

Jos yritykselle on kertynyt valmiita tuotteita tai niiden valmistamiseen käytettäviä aineita ja tarvikkeita, tai taseessa varastolle on määritelty jokin arvo, täytyy sen oikeellisuus selvittää. Lähde siis retkelle varastoon, tee inventaario, määrittele varaston arvo ja tee tarvittaessa varaston muutos kirjaus.

Ynnää myyntisaamiset

Tilinpäätöstä tehdessä täytyy myös myynnit jaksottaa. Jaksottaminen tarkoittaa tulon (tai kulun) kirjaamista oikealle tilikaudelle. Käy siis läpi tilikauden viimeiset myyntilaskut ja kirjaa myyntisaamisiin laskut, jotka on laskutettu päättyvän tilikauden aikana ja jotka ovat vielä avoimina tilinpäätöshetkellä.

Tarkista siirtosaamiset

Onko päättyvälle tilikaudelle vielä tulossa tuloja, jotka saadaan vasta uudella tilikaudella tai onko päättyvällä tilikaudella maksettu jo uuden tilikauden menoja? 

Tärkeä on huomioida, että siirtosaamiset eivät koskaan tule myynnistä, vaan ovat enemmänkin laskennallisia saatavia. Yleisimpiä siirtosaamisia ovat mm. arvonlisäveron alarajahuojennus, korot tai liian suurina maksetut ennakkoverot. Myöskin etukäteen maksetut vuokrat tai vakuutusmaksut kuuluvat siirtosaamisiin.

Tyhjennä selvittelytili

Selvittelytili on epäselvien tapahtumien väliaikainen säilytyspaikka, jossa epäselvät tapahtumat odottavat lisäselvityksiä. Tilinpäätöstä tehdessä selvittelytili on kuitenkin saatava tyhjäksi. Tsekkaa mitä epäselviä liiketapahtumia selvittelytilillä on ja koita etsiä puuttuvat tositteet, jotta saat tilin saldon nollille.

Laske rahat

Käteisvarojen määrä täytyy olla tiedossa tilinpäätöspäivänä. Laske käteiskassan saldo tilikauden viimeisellä minuutilla, kirjaa saldo ylös paperille, päivää ja allekirjoita paperi.

Pyydä pankilta pankkitilien saldovahvistukset tilinpäätöspäivänä sekä mahdollisista sijoituksista raportit, joista selviää sijoitusten hankintahinta sekä tilinpäätöspäivän markkinahinta.

Tase vastaavaa, eli yrityksen varallisuus, voi koostua saamisista, varastosta, kalustosta, rahoista, arvopapereista, kiinteistöistä, panteista tai muista vastaavista. Omaisuus on listattu taseen vastaavaa puolelle siten, että ylimpänä on vaikeimmin rahaksi muutettavat erät ja alimpana rahat.

Lue lisää aiheesta

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.


Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti