Tilinpäätös – Tarkista tuloslaskelma huolellisesti

Tilinpäätös – Tarkista tuloslaskelma huolellisesti

02. helmikuutan 2023, 09:00 in Kirjanpito
0 Kommentia

Tuloslaskelma on yksi tilinpäätöksen dokumenteista, joka esittää tilikauden tulot ja menot, sekä kertoo tilikauden tuloksen. Tuloslaskelma elää yrityksen mukana aina yhden tilikauden kerrallaan, joten tilinpäätöksessä tuloslaskelman tilit täytyy tarkastaa ja päättää, jotta uusi tilikausi saadaan aloitettua taas tyhjältä pöydältä.

Tiesitkö, että SimplBooks kirjanpito-ohjelma päättää tuloslaskelman tilit automaattisesti tilikauden vaihduttua sulkukirjauksilla?

Tarkista myynnit

Kun tilinpäätöstä aletaan tekemään ja katsotaan tuloslaskelmaa, ensimmäisenä silmiin pomppaa tuloslaskelman pääluokka liikevaihto. Liikevaihto pitää sisällään yrityksen myynnit sekä liiketoiminnan muut tuotot, joita voi olla esim. erilaiset tuet ja avustukset.

Myynnit on tärkeä täsmäyttää ja apuna täsmäyttämisessä voi käyttää tilanteesta riippuen joko myyntireskontraa, kuukausi-raportteja tai jos myyntiä on vähän, voidaan kaikki tilikauden myyntilaskut kaivaa esiin ja laskea niiden arvonlisäveroton yhteissumma. On myöskin hyvä tarkistaa liiketoiminnan muiden tuottojen pääkirjat ja varmistaa, että ne ovat kirjattu oikein.

ALV alarajahuojennus

Kun myynnit on tarkistettu ja todettu oikeiksi, voidaan selvittää onko yrityksellä oikeutta hakea arvonlisäveron alarajahuojennusta. Oikeus arvonlisäveron alarajahuojennnukseen syntyy, jos liikevaihto on alle 30 000 euroa 12 kuukauden ajalta. Voit laskea arvonlisäveron alarajahuojennuksen määrän Verohallinnon alarajahuojennuslaskurilla.

Täsmäytä palkat

Palkat ovat monelle yritykselle iso kustannuserä ja niiden täsmäyttäminen on tärkeä tehdä. Katso palkanlaskennasta yhteenveto koko tilikauden ajalta ja tarkista, että sama summa on myös kirjautunut kirjanpidon puolelle. Voit myös verrata kirjanpito-ohjelman lukuja virallisten tahojen sivuilta löytyviin tietoihin. Tsekkaa myös sairausvakuutusmaksujen, TyElin ja muiden vakuutusten paikkansa pitävyys. 

Muista päivärahat ja kilometrikorvaukset

Jos tapana on kirjata tilikauden aikana tehdyt päivärahat ja kilometrikorvaukset kerran vuodessa, nyt on aika etsiä ajopäiväkirjat esiin ja laskea päivärahojen ja kilometrikorvausten määrä. Jos käytössäsi on SimplBooks kirjanpito-ohjelma, kirjautuvat päivärahat ja kilometrit automaattisesti kirjanpitoon aina, kun teet matkalaskun.

Vuonna 2022 kilometrikorvaus on 0,46 euroa kilometriltä ja päivärahan suuruus yli 10 tunnin matkoista 45 euroa ja yli 6 tunnin matkoista 20 euroa.

Onhan kaikki maksettu?

Tuloslaskelman pääluokka liiketoiminnan muut kulut on myös syytä käydä tarkkaan läpi. Hyvin usein tiettyjä palveluita maksetaan kerran kuukaudessa, joten käy esim. vuokra-, sähkö-, yel/tyel-, puhelin-, ynnä muut sellaiset tilit läpi ja tarkista, että maksuja on kirjattu 12 kappaletta. Jos tsekkaat tilit läpi heti tammikuun alussa, voi kirjaukset olla yhden kirjauksen verran vajaat, mutta ei hätää. Hyvin usein joulukuun lasku saapuu vasta tammikuussa, joten odottele laskut saapuviksi ja jaksota ne ostovelkoihin.

Mites ennakkoverot?

Jos vuoden aikana on maksettu ennakkoveroja, täytyy myös niiden tilanne tarkistaa. Verojen tilanteen pystyt tarkistamaan OmaVerosta. Verot täytyy myös joissain tapauksissa jaksottaa tilinpäätökseen, mutta se kannattaa tehdä vasta siinä vaiheessa, kun tilikauden tulos on varmasti selvä. Tee siis ensin poistot, varaston muutokset sekä muut tulokseen vaikuttavat kirjaukset.

Tilinpäätöstä tehdessä tuloslaskelma on äärimmäisen tärkeä käydä tarkkaan läpi ja varmistaa, että kirjaukset ovat varmasti asiaan kuuluvia ja oikein. Varmimmin homma hoituu ottamalla jokaisen tilin pääkirja esille koko tilikauden ajalta ja tarkistamalla rivi riviltä kaikki kirjaukset.

Lue lisää aiheesta

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.



Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti