Share this post

Pikaopas yritystoiminnan vähennyskelpoisiin menoihin (0)

Kun sinulla on oma yritys, niin melkein kaikki yritystoimintaan liittyvät ja toimintaa edistävät menot ovat vähennyskelpoisia kuluja, samoin kuin kaikki yritystoiminnasta tulevat tuotot ovat verotettavaa tuloa. Siksi yrittäjän on oltava tietoinen, mitä kaikkia menoja voi laittaa vähennyskelpoisiin kuluihin. Kaikkien yritysten liiketoiminta ei ole samanlaista, eikä myöskään vähennyskelpoiset menot ole kaikille samoja. Myöskään kaikki yhtiömuodot eivät ole oikeutettuja samoihin vähennyksiin, toiminimellä toimiva yrittäjä voi kattaa kuluihin vähiten menoja. Olemme keränneet tähän artikkeliimme listan yleisimmistä vähennyskelpoisista yrityksien menoista.

Muista, että kaikista menoista on oltava asianmukaiset tositteet, jotka on esitettävä tarvittaessa. Kuittien säilyttäminen ja löytäminen on helppoa, kun ne on kirjattu ja kuvattu SimplBooks kirjanpito -ohjelmistoomme. Kuitit ja tositteet eivät tällöin myöskään haalistu ajan kuluessa, ne säilyvät turvallisesti meidän arkistossamme.

Osa yrityksen kuluista on valtion määräämiä, pakollisia kuluja

Nämä kulut ovat pakollisia melkein jokaiselle yhtiömuodolle. Tällaisiä ovat esimerkiksi erilaiset vakuutukset, kuten, YEL – eli Yrittäjäeläkevakuutus, Työntekijän eläkevakuutus (TyEL) palkansaajille, Tapaturmavakuutus ja työntekijäin ryhmähenkivakuutus. Lisäksi on muita palkkaan liittyviä pakollisia maksuja, kuten Sosiaaliturvamaksu ja Työttömyysvakuutusmaksu.

Tappiot ja yrittäjävähennyksen vähentää taas verotuksestasi Verohallinto automaattisesti. Yrittäjävähennys on 5% yritystoiminnan tulosta. Kaikki nämä tiedot löytyvät yrityksesi veropäätöksestä.

Suoraan ja epäsuorasti liiketoimintaan liittyvät kulut

Nämä ovat kaikki sellaisia kuluja, jotka liittyvät suoraan ja epäsuorasti yrityksesi pyörittämiseen ja toiminnan edistämiseen. Tällaisiä kuluja ovat esimerkiksi yrityksen liiketilat, työvälineet, ostot ja varastomenot, materiaali- ja palkka- ja henkilöstökulut, markkinointikulut, edustuskulut ja rahoituskulut. Monet näistä on selvästi ymmärrettävissä, mutta joissakin kuluissa raja voi olla hämärä siitä, kuinka suuren osan tai saako menoa vähentää verotuksessa ollenkaan. Epäsuoria kuluja ovat esimerkiksi harrastuskulut tai henkilökunnan lahjat.

Alla olevat kulut ovat lähes poikkeuksetta vähennyskelpoisia:

 • Ajoneuvot. Jos ajoneuvoa käytetään vain yritystoimintaan, se on vähennyskelpoinen. Se, miten paljon verohelpotusta saa, riippuu yhtiömuodosta, joten tässä kannattaa kääntyä kirjanpitäjän puoleen.
 • Edustuskulut. Kulut, jotka syntyvät esim. asiakastapaamisista, ovat 50% vähennyskelpoisia kuluja.
 • Harrastukset ja kulttuuri. Työntekijöille voidaan maksaa työnantajan puolesta harrastus- tai kulttuuritoimintaa enintään 400 euron edestä työntekijää kohden vähennyskelpoisesti
 • Henkilökunnan lahjat. Maksimissaan 100 euron arvoiset tavaralahjat (lahjakortit ovat osa palkkaa), kuten joululahjat voi vähentää verotuksessa vuositasolla, jos lahjan saa koko henkilökunta.
 • Koulutukset ja opiskelu. Pääsääntöisesti luokitellaan aina vähennyskelpoisiksi, ainoastaan tutkintoon johtavat opiskelut eivät ole vähennyskelpoisia. Verotuksessa voi vähentää myös ammattiin liittyvät lehdet ja kirjat.
 • Matkakulut. Matkakuluihin kuuluvat myös majoitus, kuljetukset, päivärahat ja työmatkan aikana tulleet ruokailumenot.
 • Mainoslahjat ja markkinointimenot. Markkinoinnista aiheutuvat kustannukset ovat vähennyskelpoisia, riippumatta siitä onko mainonta suunnattu nykyisille vai uusille asiakkaille. Lisäksi verotuksessa voi vähentää alle 25 euron yrityslahjat.
 • Myyntisaamiset. Tämä on hyvä tietää, mikäli yritystoiminta on lopetettava perinnän kautta, maksamatta jääneet myyntilaskut voidaan katsoa yrityksen kuluiksi ja siten vähentää verotuksessa.
 • Neuvottelukulut. Koskee sisäisiä palavereita ja niistä aiheutuvia kustannuksia, kuten tilavuokra, materiaalit sekä tarjoilu, jotka ovat kaikki verotuksessa vähennettäviä.
 • Perustamismeno. Kaikki yrityksen perustamiseen liittyvät menot voidaan vähentää täysimääräisesti.
 • Tietokoneohjelmistot ja verkkopalvelut. Verotuksessa voi vähentää, toiminnanohjaus- ja asiakkuudenhallintajärjestelmät sekä laskutusohjelmistot, Microsoft Officen ohjelmat sekä myös kotisivujen palvelin- ja domainmaksut.
 • Toimistotarvikkeet. Kaikki toimiston pyörittämiseen tarvittavat välineet, kuten kynät, paperit, laskimet jne. voidaan verotuksessa vähentää.
 • Työhuone. Kuten ajoneuvoissa myös työhuoneen kohdalla vaikuttaa yritysmuoto, kuitenkin siitä aiheutuvat kustannukset on verovähennyskelpoisia.
 • Vakuutukset. Jos vakuutus on olennainen työtehtävän kannalta (esim. matka- tai tapaturmavakuutus), ne ovat verovähennyskelpoisia.

Osa yrityksesi kuluista eivät ole koskaan vähennyskelpoisia

Jotkut yrityksesi kuluista eivät kuulu verovähennyksiin koskaan. Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi velkojen anteeksianto, yrityksen tuloista maksettava tulovero, sakot, verojen viivästysseuraamukset ja korot. On aina hyvä tarkistaa vuosittain Verohallinnon sivustolta mahdollisista muutoksista ja tarvittaessa voit pyytää myös apua asiantuntijoilta.

Loppusanat

Eri yhtiömuodot voivat laittaa erilaisia kuluja vähennyksiin verotuksessa. Tässä oppaassa kävimme läpi kaikista tavallisimmat yrityksen menot, jotka ovat vähennyskelpoisia. Eri menojen summat vaihtelevat vuosittain ja nämä tiedot kannattaakin aina tarkistaa suoraan Verohallinnolta, esimerkiksi heidän kotisivuilta. Yrittäjän tulee olla tietoinen vähennyksistä, sillä näin yrittäjä säästää selvää rahaa. Näillä vinkeillä pääset jo hyvin alkuun.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.