Share this post

Toiminimiyrittäjä, säästä 110€ – harjoita liiketoimintaa ilman rekisteröintiä Kaupparekisteriin (0)

Pienimuotoinen liiketoiminta on mukava tapa ansaita lisää ansiota. Kaupparekisteri veloittaa 110 euroa toiminimen, eli yksityisen elinkeinonharjoittajan rekisteröinnistä. Monen mielestä yritys on rekisteröitävä kaupparekisteriin yritystoiminnan harjoittamiseksi. Useimmiten rekisteröintiä kuitenkaan ei tarvitse tehdä.

Voiko toiminimen rekisteröidä ilmaiseksi verohallinnon rekistereihin ja saako Y-tunnuksen ilman kaupparekisterin rekisteröintiä?

Silloin kun yrityksen liikevaihto on yli 10 000 euroa yritys on rekisteröitävä arvonlisäverorekisteriin.

Ennakkoperintärekisteröinti kannattaa melkein aina, koska ilman sitä perustettavan yrityksen asiakkaalla on huolehdittava verojen maksamisesta.

Näihin verohallinnon rekisteröinti on ilmaista ja rekisteröinnin yhteydessä saat yrityksellesi myös Y-tunnuksen.  Arvonlisäveron- ja ennakkoperintärekisteröinnin voit tehdä täyttämällä y3-lomakkeen, jätä vaan kaupparekisterin rekisteröintiä koskevat tiedot tyhjäksi. Tarvittaessa saat apua lomakkeen täyttämiseksi Verohallinnon puhelinpalvelusta 029497004.

Milloin toiminimi on rekisteröitävä kaupparekisteriin?

Kaupparekisterin rekisteröinti on pakollista, jos:

  • harrastat luvanvaraista toimintaa, kuten esimerkiksi ravintolatoimintaa. Luvanvaraisista toiminnoista voit lukea lisää Suomi.fi sivustolta.
  • yrityksessäsi on töissä muita henkilöitä kuin aviopuolisosi tai alaikäinen lapsesi tai lapsenlapsesi.
  • sinulla on elinkeinotoimintaa varten pysyvä toimipaikka, eli omasta asunnosta erillinen liiketila.

Kaupparekisterin rekisteröinti kannattaa tehdä myös silloin, jos haluat suojata yrityksesi nimeä. Rekisteröimällä voit valita yritykselle nimen. Jos harrastat toimintaa ilman rekisteröintiä, yrityksen nimi on sinun oma nimi.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Hyvän nimen löytäminen yritykselle

Yrityksen perustaminen – näillä pääset alkuun

Yritysmuodon valinta – toiminimi vai osakeyhtiö?

Arvonlisäverovollinen – kenelle, miksi ja milloin?

———

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin ja vastaamme mielellämme.

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.