Share this post

Yrityksen tulos ei selviä pelkällä kuukausikirjanpidolla (0)

Kun yrityksen tilikauden viimeinen kuukausikirjanpito on tehty ja yrityksen tulos näyttää olevan selvä, ei kannata vielä uskoa näkemäänsä. Normaalin, juoksevan kirjanpidon, jälkeen täytyy tehdä vielä useita jaksotuksia sekä muita kirjauksia, jotka vaikuttavat suoraan yrityksen tulokseen. Joko pienentämällä tai suurentamalla tilikauden tulosta.

Lomapalkkavelat lisäävät kuluja

Jos yrityksellä on työntekijöitä, täytyy työntekijöiden lomapalkat jaksottaa tilinpäätökseen. Lomapalkkavelka siis kertoo paljonko työntekijöille on maksamatta heille kuuluvaa palkkaa. Kun velat on kirjattu, lisääntyvät tuloslaskelman kulut ja yrityksen tulos pienenee.

Tmi Taimitarhan uudelle työntekijälle on kertynyt käyttämättömiä lomapäiviä vuoden aikana 14 kpl, jotka hänelle maksetaan ensi kesänä, kun hän pitää kesäloman. Työntekijän yhden lomapäivän arvo on 100 euroa ja lomaraha 50 euroa, joten tilinpäätökseen kirjataan 150 x 14 = 2100 euroa + sosiaalikulut lomapalkkavelaksi.

Poistot pienentävät yrityksen verotettavaa tuloa

Jos yrityksellä on taseessa omaisuutta, tulee niistä tehdä suunnitelman mukaiset poistot. Koneiden ja kaluston yleisin poistoprosentti on 25, mutta verovuosina 2020-2023 niistä voi tehdä jopa 50% poiston. Asuin- tai toimistorakennuksien poistoprosentti on 4 ja myymälän, varaston, tehtaan, työpajan tai muun vastaavan poistoprosentti on 7.

Tmi Taimitarha osti uuden traktorin keväällä, jonka alviton hinta oli 35 000 euroa. Tämän lisäksi Taimitarhan taseessa on varasto-rakennus, jonka arvo on 88 000 euroa. Traktorista suunnitelman mukainen menojäännöspoisto tekee (35 000 x 25%) 8750 euroa ja varastorakennuksen poisto on (88 000 x 7%) 6160 euroa.

Varaston muutos vaikuttaa molempiin suuntiin

Varaston muutos vaikuttaa suoraan tilikauden tulokseen. Jos varaston arvo kasvaa, kasvaa myöskin yrityksen tulos ja jos varaston arvo pienenee, pienenee myöskin tulos.

Taimitarhan tekemässä inventaariossa selviää, että varaston arvo on todellisuudessa 15 000 euroa. Taseessa varaston arvo on ollut viime vuonna tilinpäätös hetkellä 22 000 euroa, eli varaston arvo on pienentynyt 7000 euroa. Varaston pieneneminen pienentää myös tilikauden tulosta.

Toimintavaraus joko lisää tai vähentää

Jos yrityksen tulos on yllätyksellisen suuri, voi toiminimi tai henkilöyhtiö (jonka yhtiömiehenä on vain luonnollisia henkilöitä), tehdä toimintavarauksen työntekijöille maksetuista palkoista. Toimintavarauksen avulla verotettavaa tuloa siirretään verotettavaksi myöhemmille vuosille ja se kannattaa purkaa heti, kun yrityksen tulos sen sallii. Kun toimintavaraus tehdään, yrityksen tulos pienenee ja sitten kun se puretaan, yrityksen tulos kasvaa.

Toimintavaraus voi olla enintään 30% niiden ennakonpidätyksen alaisten palkkojen määrästä, jotka on maksettu tilikauden päättymistä edeltäneiden 12 kuukauden aikana.

Tmi Taimitarha on maksanut palkkoja tilikauden 1.1. – 31.12.2022 (12kk) aikana yhteensä 100 000 eurolla. Yrityksen tulos on ennätyksellisen suuri tänä vuonna, joten Taimitarha päättää tehdä suurimman mahdollisen toimintavarauksen. Koska yrityksellä ei ole aiempia purkamattomia toimintavarauksia, on tänä vuonna tehtävän toimintavarauksen suuruus (100 000 x 30%) 30 000 euroa. Toimintavarauksella yrityksen verotettavaa tulosta saadaan pienennettyä.

Yrityksen tulos voi muuttua vielä radikaalisti tilikauden viimeisten normaalin kirjanpidon kirjausten jälkeen. Tärkeää on muistaa, että tilinpäätöksen tarkoitus on antaa todenmukainen kuva yrityksen toiminnasta ja tilikauden tuloksesta, eli yrityksen tulosta ei saa aiheettomasti kikkailla suuntaan eikä toiseen. Myös verosuunnittelu ja veronkierto on hyvä erottaa toisistaan, sillä vain toinen on verosäännösten puitteista laillista.

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.