Share this post

Mikä ihmeen tilinpäätös? (0)

Nimi tilinpäätös antaa jo hieman osviittaa, mitä siinä tehdään. Kyllä, siinä päätetään tilejä. Tilikauden loputtua kaikki tuloslaskelman tilit täytyy päättää ja ohjata taseen puolelle, jotta tuloslaskelma saadaan nollattua uutta tilikautta varten. Tase taas puolestaan elää yrityksen mukana vuodesta toiseen, joten sen tilejä ei nollata, mutta taseen tilit täytyy käydä läpi, varmistaa niiden oikeellisuus sekä tehdä tarvittavat kirjaukset ja tilinpäätössiirrot. 

Tilinpäätös on tilikauden yhteenveto

Tilinpäätös on koko tilikauden kirjanpidon summa, joka antaa kuvan yrityksen taloudesta tilinpäätöspäivänä. Sen tarkoitus on kuvata yrityksen liiketoiminnan tulosta ja kertoa yrityksen taloudellisesta tilanteesta, eli varallisuusasemasta, tilinpäätöspäivänä. Eli toisin sanoen, tilinpäätöksen tärkein tehtävä on kertoa miten yrityksellä taloudellisesti menee.

Tilinpäätöksen sisältö

Tilinpäätös sisältää useita eri dokumentteja ja on tärkeä huolehtia, että kaikki tilinpäätösasiakirjat on laadittu yritystäsi koskevien säädösten mukaisesti.

Tilinpäätöksestä täytyy aina löytyä

 • Tuloslaskelma – Kertoo tuloksen
 • Tase – Kuvaa taloudellista asemaa tilinpäätöspäivänä
 • Liitetiedot –  Täydentää tuloslaskelman ja taseen eriä
 • Kirjanpito- ja aineistoluettelo – Kuvaa yrityksen kirjanpidot, tositelajit ja niiden säilyttämistavat

Näiden asiakirjojen lisäksi isommat yritykset voivat joutua liittämään tilinpäätöksen mukaan rahoituslaskelman, toimintakertomuksen ja tilintarkastajan tilinpäätösmerkinnän.

Auttaa veroilmoituksen täyttämistä

Tilinpäätös on äärimmäisen tärkeä tehdä tuloverotuksen takia, sillä tuloverojen määrä määräytyy aina mahdollisen voiton perusteella. Jos ei tiedä yrityksen voittoa, ei voida myöskään tietää, miten paljon veroja täytyy maksaa. Tilinpäätöstä siis tarvitaan veroilmoituksen laatimiseen.

Tilinpäätös ei ole kaikille pakollinen

Osakeyhtiön, osuuskunnan, avoimen yhtiön ja  kommandiittiyhtiön on aina tehtävä tilinpäätös, mutta liikkeen- tai ammatinharjoittajalle se ei ole aina pakollista.

Liikkeen- tai ammatinharjoittajalle, eli toiminimelle, tilinpäätöksen tekeminen on pakollista vain, jos tilikausi poikkeaa kalenterivuodesta tai kahdella peräkkäisellä tilikaudella ylittyy kaksi seuraavista rajoista:

 1. Taseen loppusumma 350 000 euroa
 2. Liikevaihto 700 000 euroa
 3. Tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 10 henkilöä

Eli kahtena peräkkäisenä vuotena täytyy kaksi rajaa ylittää, jotta tilinpäätöksestä tulee pakollinen toiminimelle.

Koska?

Osakeyhtiön tilinpäätös on saatava valmiiksi neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, ellei yhtiöjärjestyksessä ole erikseen määritelty lyhyempää laatimisaikaa. Tilinpäätöksen valmistuttua se on vahvistettava, eli hyväksyttävä, yhtiökokouksessa viimeistään puolen vuoden kuluessa tilikauden päättymisestä ja vahvistamisen jälkeen tilinpäätöstiedot täytyy vielä ilmoittaa kaupparekisteriin. Ilmoittaminen tehdään joko veroilmoituksen mukana Verohallintoon tai suoraan kaupparekisteriin.

Myös avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt laativat tilinpäätöksen neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä ellei kirjanpitolautakunta ole antanut erillistä poikkeuslupaa. 

Toiminimen täytyy myös tehdä tilinpäätös neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Mutta oikeasti toiminimen tilinpäätös kannattaa kuitenkin tehdä ennen veroilmoituksen jättämistä, joka on annettava viimeistään huhtikuun ensimmäinen päivä.

Tilinpäätöksen hyödyt

Vaikka toiminimelle tilinpäätös ei ole aina pakollinen, on se siltikin suositeltavaa joka tapauksessa tehdä. Tilinpäätös nimittäin antaa kullanarvoista tietoa yrittäjälle itselleen sekä antaa vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:

 • Onko yrityksen toiminta kannattavaa?
 • Riittääkö liikevaihto kattamaan kaikki kulut?
 • Onko palveluiden tai tuotteiden hinnoittelu oikealla tasolla? 
 • Onko tilikausi voitollinen vai tappiollinen?

Tilinpäätöksen perusteella myös nähdään, jos toiminnassa jokin tökkii ja toimintaa voidaan mahdollisesti lähteä kehittämään suuntaan tai toiseen uudella tilikaudella. Tilinpäätös on myöskin todella haluttu dokumentti, jos haetaan lainaa tai rahoittajia. Tai, jos yritys halutaan myydä, on tilinpäätöksen hyvä olla kunnossa, sillä se auttaa hahmottamaan yrityksen kauppahintaa.

Tilinpäätös on iso ja vaativa kokonaisuus, mutta sen tekeminen on pelkkää plussaa. Kun tilinpäätös on tehty, tiedetään varmasti, että tilikauden tulot sekä kulut ovat oikein sekä veroja maksetaan oikea määrä. Ja uusi tilikausi on kiva aloittaa, kun edellinen on saatu tiukasti pakettiin, eikö?

Lue lisää aiheesta

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.